EK - A Analiz Raporu Örnek Şablonu

İçindekiler

İçindekiler bölümü oluşturulur.

Yönetici Özeti

Kurum bünyesinde çalışma süresi, işletim sistemi bağımlılıklarının ortaya çıkarılması için yapılan faaliyetler, ÖY/AKKY’ a göç için genel olarak elde edilen bilgiler yazılır.

Amaç

Raporun amacı kısaca yazılır. Analiz için yapılan faaliyetler çok genel hatları ile belirtilir.

Kapsam

Analiz raporunun kapsamı kısaca yazılır. Gerektiği durumlarda raporun hangi hususları kapsamadığı belirtilir.

Kısaltmalar

Rapor içerisinde kullanılan Türkçe ve Yabancı dil ile yazılmış kısaltmaların açıklaması yapılır. Eğer yabancı dil ile yazılmış kısaltmalar var ise Türkçe çevirileri ile birlikte açıklaması yapılır.

Yaklaşım ve Metodoloji

Analiz için yapılan çalışmalara ait yöntem belirtilir. Projeye ait adımların açıklamaları yapılır. Raporun kopyaların nasıl çoğaltıldığı ve gizlilik dereceleri hakkında bilgi verilir.

Analiz Süresince Kullanılan Varsayımlar

Analiz süresince yapılan varsayımlar yazılır.

  • Analize esas bilgilerin hangi tarihler için geçerli olduğu,
  • Risklerin belirlenmesindeki varsayımlar
  • Diğer sistemlerle bütünleşik çalışması için gerekli altyapılara ait varsayımlar belirtilir.

Sunucu Sistemleri

ÖY/AKK işletim sistemi ve yazılımlara göç kapsamına alınan sunucular hakkında sunucu bazında aşağıda açıklanan şekilde teknik bilgiler verilir.

Örnek Sunucu Analizi

Mevcut Durum

Mimari

Sunucu uygulaması mimari özellikleri yazılır. Genel olarak sunucu uygulamasının göçe hazırlığı açısından Proje Teknik Ekibi’nin istediği bilgiler toplanır. Sunucu uygulamasına ait;

  • Adı,
  • Sürüm bilgileri,
  • Lisanslama modeli,
  • Veri miktarının büyüklüğü,
  • Alan adı (Domain) ile ilişkileri,
  • Yedekleme yapıları hakkında bilgiler toplanır.
Diğer Sunucu Sistemleri ile Etkileşim

Sunucu uygulamasının;

  • Dizin hizmetleri ile ilişkisi
  • VTYS ile etkileşimleri
  • Kullanıcılar ile etkileşimleri
  • Gerekli görülen diğer hususlar
Yapılandırma

Uygulama hakkında yapılandırma özellikleri belirtilir.

Sunucu Uygulaması ile İlgili Genel Özellikler

İlgili uygulamaya göre değişiklik göstermekle beraber, uygulamanın kurumda kullanımı ile ilgili fonksiyonel özellikler belirtilir.

Güvenlik

Sunucu uygulaması ve sunucuya ait güvenlik özellikleri, güvenlik ile ilgili kullanılan ek donanım yazılımlar belirtilir.

Diğer Politikalar

Kullanıcı yönetimi ve verilerin saklama sürelerine ait kurumsal politikalar belirtilir.

Ortak çalışma özellikleri

Kullanıcıların bu uygulamayı kullanarak birlikte çalışma kuralları belirtilir.

Uygulamanın Temel Nitelikleri

İlgili hizmetin sağladığı temel nitelikler yazılır. Temel nitelikler, hem yönetsel hizmetler kapsamında hem de kullanıcılara sağlanan hizmetler kapsamında değerlendirilmelidir.

Uygulamanın ÖY/AKK Alternatifleri

Bu başlık altında sunucu uygulamasının ÖY/AKK alternatifleri değerlendirilir. Bu değerlendirmede hem ÖY/AKK projesinin, hem de projenin altındaki yazılımın olgunluk modeli kullanılır. Olgunluk puanları yüksek olarak görülen 2-3 yazılıma dair bilgiler verilir.

Alternatiflerin açıklaması

Sunucu uygulamasının ÖY/AKK alternatifleri, Mevcut Durum başlığı altında incelenen temel işlevler açısından kurumsal ihtiyaçları giderecek şekilde incelenir. İnceleme sonucunda eğer ek yazılım geliştirilmesi gerekiyor ise bu husus kayda geçirilir. Alternatiflerin değerlendirilmesinde olgunluk skorları, mimari özellikler, yedekleme, yük dengeleme, yüksek erişebilirlik, güvenlik ve işlevsel karşılaştırmalar ile kurum talepleri dikkate alınır. Kullanılan sunucu uygulaması ile açıklanan alternatiflere ait özelliklerin bulunduğu özet tablo hazırlanır.

Genel Değerlendirme ve Sonuç

Bu başlık altında tavsiye edilen alternatif uygulama, bu uygulamanın getireceği riskler ve bu risklerden kaçınma metotları ve alternatifin maliyeti ile ilgili değerlendirmeler yapılır.

Örnek Veritabanı Analizi

Veritabanı Göç Hedefleri

Kurumsal olarak kullanılan VTYS’nin, ÖY/AKK VTYS’ye göçünden hedeflenen hususlar belirtilir.

Veritabanı Göç Metodolojisi

Kurumsal olarak kullanılan VTYS’nin, ÖY/AKK VTYS’ye göçü ile ilgili genel metotlar belirtilir.

Mevcut Durum

Mimari

VTYS ile ilgili mimari özellikleri yazılır. Genel olarak VTYS’nin, ÖY/AKK VTYS’ye göçünün hazırlığı açısından Proje Teknik Ekibi’nin istediği bilgiler toplanır.

Diğer sunucu/istemci sistemleri ile etkileşim

Kurumsal olarak kullanılan VTYS’lerin diğer sunucu uygulamaları ile ilgili etkileşimleri hakkında toplanan bilgiler yazılır.

Yapılandırma

Kurumsal olarak kullanılan VTYS’nin yapılandırma bilgileri yazılır. Ayrıca, VTYS’ye ait Prosedürler, fonksiyonlar ve Trigger sayıları belirtilir.

Güvenlik

VTYS güvenliği ile ilgili bilgiler toplanır.

Alternatif Çözümler

Kullanılan VTYS’lerin ÖY/AKK eşdeğerleri ile ilgili bilgiler verilir. Hâlihazırdaki uygulamalara bağlantı yöntemleri incelenir.

Alternatiflerin değerlendirilmesinde olgunluk skorları, mimari özellikler, yedekleme, yük dengeleme, yüksek erişebilirlik, güvenlik ve işlevsel karşılaştırmalar ile kurum talepleri dikkate alınır.

VTYS Hizmeti Genel Değerlendirmesi ve Sonuç

Bu başlık altında tavsiye edilen alternatif VTYS, bu VTYS’nin getireceği riskler ve bu risklerden kaçınma metotları ve alternatifin maliyeti ile ilgili değerlendirmeler yapılır.

İstemci Analizi

İstemci analizinde; ÖY/AKK işletim sisteminin donanım uyumlulukları, Kullanıcıların gruplandırılması konuları ele alınacaktır. İstemci Analizi üç başlık altında incelenecek olup,

  • Donanım analizi,
  • Web uygulamaları analizi,
  • Kullanıcı programları analizleri yapılmalıdır.

Analizde uygulanan metodoloji bu kısımda açıklanmalıdır.

Donanım analizi

Kurum bünyesindeki donanımlar aşağıdaki başlıklar altında ÖY/AKK işletim sistemi göçüne yönelik olarak değerlendirilir.

  • İstemciler
  • Yazıcılar
  • Tarayıcılar
İstemci Bilgisayarları

Kurumda kullanılan istemciler, dizüstü bilgisayarlar ve diğer buna benzer donanımlar bu kategoriye girer. Her bir marka ve model için hazırlanacak bir kontrol formu ile ÖY/AKK işletim sistemine ait testler yapılır. Testlere ait kontrol formlarında test edilen donanıma ait marka model bilgileri ile donanım bileşenleri belirtilir.

Yazıcılar

Kurumda kullanılan yazıcılar marka model ve bağlantı yöntemlerine göre, çift sayfa baskı, renkli baskı, değişik masaüstü uygulamalarından yazıcıya çıktı göndermek suretiyle testler yapılır ve yazıcının sürücü bilgileri gibi özellikler kontrol formu oluşturularak test edilir. Test sonuçları aşağıdaki gibi bir tabloda birleştirilir.

Yazıcılara Ait Test Sonuçları Tablosu
S/N Marka Model Test Durumu Başarılı / Başarısız Bağlantı Yöntemi Düşünceler
1 ABA Marka YYY Model Başarılı HTTP, FTP, SMB Kağıt ağırlığı ayarlama konusunda çalışılması gerekmektedir.
2 AAA Marka BBB Model Başarısız USB Sürücü geliştirilmesi gerekmektedir.
Web Uygulama Testleri

Kurum bünyesinde kullanılan web uygulamaları, her web uygulaması için hazırlanacak kontrol formu ile ÖY/AKK işletim sistemi istemcilerinde çalışabilirliği test edilir ve geliştirme istekleri kaydedilir.

Web Uygulamalari Test Basari Tablosuuuu
S/N Web Uygulama Adı Test Durumu Başarılı / Başarısız Bağlantı Yöntemi Düşünceler
1 A Yazılımı Başarılı
2 B Yazılımı Başarısız .xls uzantılı çıktı görüntülenemedi. Web uygulaması üzerinde geliştirme yapılması gerekir.
Masaüstü programları

Masaüstü programları envanteri kullanıcılar ile yapılacak yüz yüze görüşme, anket vb. gibi metotlarla oluşturulur. Oluşturulan bu envanter içerisindeki programların kullanım sıklıkları ve bu programların hangi özelliklerinin kullanıldığı tespit edilir. Kullanılan bu özellikleri kapsayacak şekilde ÖY/AKK alternatifler değerlendirilir.

Genel Değerlendirme ve Sonuç

Sonuç bölümünde kurumsal olarak kullanılan yazılım, donanım ve diğer bileşenlerin kısa özeti yapılır. Bu bölümde genel maliyet analizine yer verilir.